VA Hero Chat | Babbel met Annelien Hacha van Office Hero

VA Hero Chat | Babbel met Annelien Hacha van Office Hero

Ilse: Welkom op deze podcast aflevering. Deze aflevering is geen gewone aflevering, want ik heb vandaag een gast in mijn podcast en die gast is Annelien van Office Hero. Annelien is eind maart ingestapt in mijn 1 op 1 mentorship traject, wat ondertussen ook afgerond is en amai, het is ongelooflijk welk parcours zij al heeft afgelegd op deze korte tijd. En ja, dat vind ik wel de moeite voor jullie om haar succesverhaal eens te horen. En dat natuurlijk van Annelien zelf. Dus ik ga haar vandaag enkele vragen stellen, zodat jullie meer te weten komen hoe andere VA’s hun start en groei hebben aangepakt. Nu, welkom Annelien. Ik denk dat we er eens kunnen gaan invliegen. Kun jij wat vertellen over jezelf en je achtergrond voordat je besloot om een virtual assistant te worden?

"Heel belangrijk die vrijheid"

Annelien: Eerst en vooral, merci Ilse dat ik hier mag zijn. Het is heel leuk om mijn verhaal te mogen delen. Mijn achtergrond. Ik ben Annelien, ik ben bijna 30, voorlopig nog 29. Ik ben getrouwd met Jens en ik heb drie kleine kindjes nog. Ze zijn drie, vijf en zeven. En ik werkte eigenlijk al een tiental jaar in de administratie in de boekhoudkundige sector.

En daarnaast was ik eigenlijk al een jaartje of zes heel actief op social media. Eerst heb ik een blog gehad rond autisme, omdat een van onze kindjes een ontwikkelingsachterstand heeft aan autisme. En daarna heb ik een Instagram pagina gehad rond mindset en persoonlijke ontwikkeling. Dus ik was eigenlijk al altijd wel heel erg gepassioneerd door social media. Maar ik deed mijn job ook heel erg graag. De administratie vond ik ook heel tof om te doen, maar ik merkte toch dat ik wel op zoek was naar iets meer vrijheid binnen mijn leven.

Ilse: Heel belangrijk die vrijheid.

Annelien: Absoluut. Dus vandaar de beslissing om het over een andere hoogte te gooien.

Ilse: Dus eigenlijk wat jou dan vooral heeft geïnspireerd is dan die vrijheid om die eerste stap te zetten. En dan natuurlijk ook om er voor je kinderen te zijn, want dat is ook een hele, hele belangrijke. Dat was ook mijn reden trouwens om VA te worden.

Annelien: Ook die vrijheid en hulp voor de kindjes. Absoluut. En meer rust en meer ruimte in mijn leven. Meer tijd, energie voor mezelf ook gewoon, voor het gezin. Om gewoon ook, als ik een mindere dag heb, om gewoon even te gaan wandelen bijvoorbeeld. Dus dat is heel erg in de maatschappij, waarin het vaak zo is in dienstverband, werk je tussen bepaalde uren. En ik merkte dat dat voor mij toch wel heel heavy was. Ik heb ook al jaren heel wat last van migraines. En als ik dan echt zo acht, negen uur achter een computer moest zitten, was dat voor mij fysiek ook gewoon wel lastig.

Ilse: Ja, eigenlijk is het ook gewoon veel te lang. Je kan ook niet productief zijn gedurende zoveel uren aan één stuk en echt pauze nemen op verplichte momenten. Dat werkt voor mij ook totaal niet hoor.

Hoe heb jij je eigenlijk voorbereid voordat je officieel begon als VA? Dus welke stappen heb je ondernomen om jezelf voor te bereiden op deze nieuwe carrièrerichting?

Annelien: Ja, wel. Ik ben eigenlijk iemand die sowieso wel heel impulsief is op dat vlak. En die heel hard vertrouwt op mijn buikgevoel. Wat wel een voordeel was in mijn verhaal of in mijn situatie, is dat ik wel al samen met mijn man in een vernootschap zat. Dus qua voorbereiding en administratie daarom was eigenlijk alles heel snel op orde. En moest ik daar eigenlijk niet meer te veel aanpassingen of zo gaan doen.

Ilse: Ja, dat scheelt ook wel. Dat is wel zo’n eerste drempel waar je al direct vlotjes overheen kon gaan.

"impulsief is goed"

Annelien: Ja, absoluut. Ik ben wel nog een extra opleiding gaan volgen rond social media, omdat ik wel wist dat ik ergens die richting uit wilde. Maar verder heb ik eigenlijk niet heel veel voorbereiding getroffen. Dan ben ik eigenlijk heel impulsief.

Ilse: Maar ja, impulsief is goed. Ik ben ook heel impulsief en dat heeft me eigenlijk ook al ver gebracht. Dus ik ben helemaal fan daarvan hoor.

Welke uitdagingen zijn er toch al eventueel op je pad zijn gekomen? Want ik veronderstel dat het toch niet allemaal zo helemaal vanzelf is gegaan. Dus zijn er zo’n uitdagingen dat je zegt, die je bent tegengekomen? En hoe ben je dan daar ook mee omgegaan?

Annelien: Ja, sowieso. Wanneer je al meer dan tien jaar in loondienst werkt en je zet opeens die stap naar het toch wel fulltime ondernemerschap. Ja, dat brengt natuurlijk wel wat angst en onzekerheid met zich mee. Ik denk dat iedereen die ondernemer is, dat wel kan beamen. Dat dat in het begin even heel hard op je afkomt en dat je niet goed weet, van oké, ga ik wel een eerste klant vinden? En ga ik mijn inkomen wel daaruit kunnen halen? Gaan de mensen ook wel tevreden zijn van het werk dat ik uiteindelijk aflever? Ja, het zijn zo die typische dingen die altijd bij iedereen naar voren komen. Dat is sowieso wat dat voor mij ook een grote was. Ik werkte ook nog part-time op freelance basis bij mijn toenmalige werkgever. En dat was voor mij ook een hele grote uitdaging, om tussen die beide te schipperen. Dat zijn ook wel zaken die soms wat uitdagender zijn. Maar goed, dat brengt je dan ook wel altijd op het punt waar je keuzes moet gaan maken en jezelf wat stretchen uit die comfortzone, waardoor je ook weer groeit.

Ilse: Ja, op die manier groei je harder. En het is net inderdaad, omdat je zegt van oké, de vaste job, dus in loondienst, op een gegeven moment houdt het eigenlijk toch wel op. En dan merk je dat het ook vlotter gaat. Want op twee dingen concentreren is soms net een tikkeltje moeilijker. Nu, ik ga nooit tegen mijn klanten zeggen van, oh, geef die job maar op. Die job in loondienst, dat ook weer niet. Maar ik merk wel van het moment dat ze zelf die beslissing hebben genomen, dat het wel allemaal vlotter gaat en sneller. Dus ja, maar dat is voor iedereen persoonlijk natuurlijk.

Annelien: Hoe ik dat een beetje heb aangepakt, ik ben wel iemand die heel proactief altijd aan de slag gaat. Ik ben heel snel gaan netwerken ook. Ja, ik ga heel snel ook beginnen contact te leggen, want oké, uiteindelijk, zeker in het VA gegeven, je bent ook maar eenzaam als je op afstand werkt.

Ilse: Als je echt de hele tijd enkel alleen achter jouw computer blijft zitten, dan gebeurt het ook niet altijd.

Annelien: Dat is waar, dat is waar. Dus ik vond het wel heel belangrijk. Dat was ook een tip dat jij mij gegeven had van, probeer maar dat netwerken. Ik vond dat wel heel spannend, uiteraard. Ik was het niet gewoon om mij te begeven onder andere ondernemers. En ik voelde mij ook wel echt een groentje, wat dat ook was. Maar eigenlijk heb ik wel al heel waardevolle contacten kunnen leggen op die manier. En ook zijn er daar wel al klanten uit voortgekomen. Dus dat is wel heel fijn. En daarnaast heb ik ook in de eerste maanden, niet dat het nu al zo lang geleden is, maar heel hard gewerkt aan mijn branding en mijn positionering in de markt, zodat mensen mij ook gewoon vinden voor wat ze nodig hebben.

Ilse: Ja, klopt. Uiteindelijk, dat netwerken en al de rest daar rondom, dat is super belangrijk, want die zichtbaarheid, daar draait het uiteindelijk om. Als je niet zichtbaar bent, dan gaat niemand weten wie je bent, wat je doet, en dan gaat het heel moeilijk worden. Je zei net al dat ik je inderdaad die tip had gegeven over dat netwerken. Hoe heeft eigenlijk mijn mentorship traject bijgedragen aan jouw succes. Heeft mijn begeleiding enig verschil gemaakt? Of hoe heb jij het ervaren?

"Het is niet allemaal vanzelf gekomen"

Annelien: Ja, absoluut! Ik denk dat we daar niet mogen over twijfelen. Dat heeft absoluut een heel groot verschil gemaakt bij mij. Ik zat wel al zo een aantal jaar eigenlijk wel met het idee van, ik wil wel ergens iets gaan ondernemen. Maar goed, de vorm was nooit echt heel duidelijk. En toen ik startte bij jou, ging ik ook alles doen. Ik ging administratie doen, ik ging boekhouding doen. Ja, ik ging alles doen. Totdat we dan ook gingen gaan kijken van ja, maar wat doe je uiteindelijk wel zelf heel graag? En ik denk dat dat voor mij een hele grote switch is geweest van, ik mag ondernemer zijn en ik mag ook gewoon iets doen wat heel hard bij mij past. En ik hoef daarom niet alles te doen om gewoon maar klanten te hebben.

Ilse: Nee, nee, alles voor iedereen, dat is inderdaad niet de juiste weg die je moet gaan.

Annelien: Nee, dat is en daarnaast gewoon door met jou in zee te gaan, heb ik een hele mooie introductie gekregen in het VA-landschap, laat het ons zeggen. Ook gewoon hoe dat alles werkt qua formaliteiten, bepaalde zaken dat ik nog niet wist. Ook rond prijszetting, want dat was voor mij altijd een hele grote struggle.

Ilse: We hebben daar inderdaad over gehad, je had jezelf onderschat.

Annelien: Ik denk dat het voor veel mensen die starten als ondernemer een hele moeilijke is om die prijs te gaan bepalen en inderdaad zichzelf een beetje gaan onderschatten, wat dat heel logisch is.

Ilse: Je bent er zeker niet de enigste in, absoluut niet.

Annelien: Nee, het is dat. Maar dat was voor mij ook wel een van de dingen die echt moesten aangepakt worden.

Ilse: En dat heb je dan prima gedaan, want je hebt uiteindelijk ook jouw niche gevonden en dat is dan de social media en dat doe je supergoed. En je bent zelfs ook coach in social media, dat traject loopt ook geweldig, heb ik al gemerkt. Dus dat is super, hoe jij bent gegroeid.

Annelien: Eerst ging ik alles doen, maar ik voelde gewoon heel snel dat het dat niet was. En ik weet nog dat je in één van onze calls ook zei van, ik merk toch dat die social media meer naar voren komt op jouw social media. En dat je administratie en boekhouding niet echt actief meer promoot.

Ilse: Nee,dat kwam ik niet meer tegen.

Annelien: Het feit dat ik dat ook niet echt actief begon te promoten, was ook wel heel snel van, oké, social media is echt waar ik naartoe wil. En inderdaad, ja, ondertussen geef ik dan ook de een-op-een coaching, wat ik ook heel leuk vind om te doen.

Annelien: Dus ja, eigenlijk is jouw bedrijf supersnel gegroeid, hè. Dat is ongelooflijk welke stappen je hebt genomen op enkele maanden tijd. En ik kan stellen dat je nu ook helemaal volgeboekt zit qua klanten of coaching. Of kunnen er misschien nog bij? Dan is nu misschien ook de moment om nog wat reclame te maken. Dat mag ook altijd.

Annelien: Ja, sowieso, voor de coaching wil ik wel nog heel graag meer opbouwen. Maar bij mij is het heel snel gegaan. Ik denk dat ik ook wel eerder een uitzondering ben daarin.

Maar goed, het is ook niet allemaal vanzelf gekomen. Ik weet dat ik er heel hard voor gewerkt heb.

Ilse: Absoluut, ja. Na elke call merkte ik al direct dat je meteen in actie schoot. Je doet het allemaal maar, hè. Want je kan inderdaad wel iemand hebben die je begeleidt, maar uiteindelijk moet je het zelf doen. En dat heb je absoluut gedaan. Echt super!

Annelien: Ja, en ik denk ook, mijn voordeel is misschien dat impulsieve daarin ook, dat ik heel snel ben, ik ben zo echt maar drie weken in bijberoep geweest. En dat ik heel snel aanvoelde van, oké, dat werkt hier totaal niet voor mij. Ik ga mij daar volledig op focussen. Het kan dat ik soms wel een keer met mijn hoofd tegen de muur ga lopen, maar ik denk dat het ook wel een mooie leerschool is.

"Ik ben heel dankbaar"

Ilse: Ja, dat is ook. Als je een tegenslag hebt of het gaat even iets minder, net op dat moment ga je extra hard groeien.

Niet dat je persé echt een tegenslag hebt gehad, maar je weet wat ik wil zeggen, het is echt zo die momenten, dan ga je er ook volledig voor en dan gaat het weer volop en dat is geweldig eigenlijk, als je zo’n traject kunt meemaken.

Annelien: Ja, ik ben heel dankbaar. Ik ben heel gelukkig hoe dat het tot nu toe allemaal gelopen is en hoe dat loopt.

En ik hoop dat ik dat kan vasthouden. Ja, absoluut. Maar ik ben me ook heel bewust dat er altijd wel wat uitdagingen zijn, he.

Ilse: Every level has a new devil, zeggen ze. En zo is het inderdaad ook wel.

Annelien: Ja, het is hetzelfde als toen ik de samenwerking met mijn toenmalige werkgever stop zette. Dat was ook niet tof. Ik bedoel, dat zijn geen leuke momenten in het ondernemerschap, maar die horen er nu eenmaal ook gewoon bij. En we moeten ook soms gewoon keuzes maken om te groeien naar inderdaad dat volgende level. Absoluut, ja. Dat we vooruit kunnen, he.

Ilse: Maar je hebt al goede keuzes gemaakt. Hoe ga je dan om met die balans? Want je hebt drie kinderen en je werkt dan van thuis uit. Ik kan me al helemaal voorstellen, ik ben zelf ook mama, dat dat niet altijd eenvoudig is. Heb jij een bepaalde aanpak?

Annelien: Dat is inderdaad sowieso niet altijd evident. En ik denk dat mijn grootste uitdaging vaak is dat wanneer ik in een flow zit te werken aan mijn bedrijf, dat ik daar echt heel waakzaam op moet zijn, dat ik die tijd wel echt probeer af te bakenen en dat ik echt zeg van oké, nu is het echt gedaan met werken en nu stap ik in de mama-rol.

Ilse: Heel herkenbaar, want je kan inderdaad bezig blijven. Er is altijd iets te doen.

Annelien: Ja, het is dat. Maar dat komt ook gewoon omdat, voor mij, wat ik nu doe met Office Hero, dat voelt totaal niet als werken. Voor mij is dat één grote speeltuin en is dat allemaal heel leuk om te doen, maar dat maakt ook wel vaak dat ik zo rond één uur denk van, oh, ik heb nog niet gegeten, het is al één uur. Ja, dat ik daar soms wel echt helemaal in kan zitten, wat heel leuk is, maar ik heb wel gemerkt van oké, het is wel belangrijk voor mezelf ook gewoon, dat ik wel probeer een balans te vinden. Dagelijks probeer ik echt een wandeling te doen om even uit die prikkels te komen.

Ilse: Ja, het zijn vaak kleine dingen, he.

Annelien: Ja, absoluut. Of gewoon zo’n vijf minuten even in de tuin of een beetje proberen die afwisseling te zoeken, dat je ook gewoon nog goed voor jezelf zorgt. Dat is heel belangrijk.

En daarnaast, de woensdagnamiddagen en het weekend zijn voor mij heilig. Dat is tijd om met mijn gezin en mijn kinderen en familie door te brengen. Ja. En sowieso, mijn man is ook zelfstandig, dus wij proberen ook echt om de zoveel weekenden, even een weekend weg te gaan, omdat we dan weten, allebei, van dan werken we echt niet.

Ilse: Zalig, he. Dat je dat zo kunt regelen. En ik denk dat er al heel veel jaloers zijn als je zegt van, de woensdagnamiddag heb ik dan vrij. Dat is geweldig. Natuurlijk staat er soms wel iets tegenover en zal je ook wel eens op een avond werken. Maar, je zegt het zelf, het voelt niet altijd aan als werken, dus dan is dat totaal niet erg om op een avondje achter je laptop te kruipen.

Annelien: Nee, dat is.

Ilse: En heb je trouwens ook zo’n moment dat je zegt van, daar ben ik nu echt ontzettend, ontzettend trots op, iets speciaals misschien wat je nog kan delen? Dat je zegt van, dat springt er echt uit.

Annelien: Ja, wel, eigenlijk nu heel recent. Ik heb vorige week, woensdag denk ik, gelanceerd dat ik een workshop ga geven. En eigenlijk, binnen no time was de helft van de plekjes al weg.

Ilse: Amai, ja, dat is inderdaad iets om trots op te zijn.

Annelien: Ja, dus dat vind ik wel heel leuk.

En dan misschien iets kleiner waar ik wel ook trots op ben. Of kleiner, gewoon de groei dat ik tot nu toe al heb doorgemaakt en dat ik ook gewoon merk dat ik daardoor als persoon ook heel hard gegroeid ben en dat ik daardoor heel veel zelfvertrouwen heb gekregen. Daar ben ik ook eigenlijk echt wel heel trots op, op het parcours dat ik tot nu toe al heb afgelegd.

Ilse: En terecht ook hoor, daar mag je absoluut trots op zijn. En het is ook zo, als ondernemer groei je ontzettend, heel hard en echt wel ook vooral die persoonlijke ontwikkeling. Dat is straf eigenlijk hoe dat in zijn werk gaat, hè?

Annelien: Ja, dat gaat hand in hand, hé.

We komen onszelf zo vaak tegen als ondernemer. Dat we niet vergeten dan ook op persoonlijk vlak gewoon mee te groeien, denk ik.

Ilse: Wat zijn eigenlijk nog de toekomstplannen? Heb je nog bepaalde doelen? Hoe zie jij voor jezelf de toekomst met Office Hero?

Annelien: Ik wil sowieso naast het online gegeven, wil ik heel graag inzetten op het offline gegeven. Dus ik wil heel graag workshops gaan geven, misschien zo een keer een after work of weet ik veel. Omdat ik het wel heel fijn vind om te connecteren met andere ondernemers. Ik vind het altijd heel leuk om in verbinding te gaan en te horen van wat zijn jouw struggles, waar loop jij tegenaan of wat gaat er heel goed bij jou of hoe pak jij dat aan? Dat vind ik heel leuk. En sowieso, dat zei ik daarnet ook, wil ik echt die coaching, die een-op-een coaching dat ik heb, wil ik echt nog meer laten groeien, wil ik nog verder gaan ontwikkelen. En sowieso, ergens in het begin van 2024 komt er nog iets anders heel leuk aan. Maar daarover ga ik nog niet te veel vertellen.

Ilse: Dat mogen we nog niet weten? Ik ben alvast nieuwsgierig. Maar dat zijn alvast hele mooie doelen en ik twijfel er niet aan dat je die ook gaat waarmaken. Dus ik kijk er alvast naar uit om meer van je te zien. Nu, welk advies zou jij nog geven aan anderen die overwegen om een VA-bedrijf op te starten?

Annelien: Ja, ik denk sowieso, bepaal van het begin echt een bepaalde niche. Ik denk dat dat een van de belangrijkste dingen is, omdat je op die manier echt specifiek bepaalde mensen gaat gaan aanspreken. Ja, het helpt enorm in je marketing en alles. Ja, ik denk dat dat een hele grote verandering kan zijn, want ik merk dat heel hard in mijn één-op-één-coaching ook, dat heel veel mensen wel ergens een lijn hebben in wat ze willen doen, maar dat de specificatie vaak nog wat ontbreekt. En dat daardoor ze eigenlijk niemand aanspreken. En ik denk dat ook, als je opstart als VA, dat je echt wel kritisch mag zijn van wat doe ik eigenlijk echt graag en wat wil ik ook hele dagen gaan doen. Want uiteindelijk, je kunt wel zeggen, zoals ik deed in het begin, ik ga het allemaal doen, want ik wil graag klanten en ik wil graag ondernemen. En dat mag, dat kan, maar dan zou ik wel ervoor zorgen dat je het ook gewoon echt heel graag doet en dat je het jezelf ook echt ziet doen, dag in dag uit.

Ilse: Ja, absoluut. Heel belangrijk. Want het is niet omdat je als zelfstandige gaat werken, dat dan direct alles plezant is. Je moet evenzeer zelf gaan kiezen, wat doe ik echt graag? Want anders gaat het weer aanvoelen alsof je in een job in loondienst vastzit, maar dan gewoon op zelfstandige basis.

Annelien: Nee, dat is niet de bedoeling.

Ilse: Dat is alvast een heel mooie tip.

Annelien: Ik denk ook vooral, ja, ondernemen met de mindset van, ik kan altijd iets anders gaan doen als ik dat wil. En dat heeft voor mij ook heel veel rust gebracht. Van oké, ik doe nu dit.

In het begin had ik ook nog geen coaching. Heb ik dat daarbij genomen, omdat ik dat heel graag wilde. En wie weet, binnen vijf jaar doe ik iets totaal anders rond social media. Maar gewoon die mindset van, ik kan eigenlijk alles nog doen wat ik graag wil doen.

"Het is niet wat je nu kiest, dat je dat voor altijd moet blijven doen"

Ilse: Ja, dat is fijn om te weten. Het is niet wat je nu kiest, dat je dat voor altijd gaat moeten blijven doen.

Annelien: Nee, nee, voilà.

Ilse: Op het moment dat je zegt van, oké, nu is de tijd voor iets anders, dan gaat dat gewoon. En dat is echt zalig, hè.

Annelien: Ja, het is zalig. Ja, dat is leuk.

Ilse: Top! Ik vond het heel leuk. Ik wil je alvast bedanken voor jouw tijd, Annelien.

En ook voor jouw geweldig verhaal.

Ik denk dat anderen jouw verhaal ook zo inspirerend vinden, daar ben ik eigenlijk helemaal van overtuigd. Dan mogen ze mij alvast een berichtje sturen 😜, dan ga ik misschien ook wel eens met hun aan de slag. Dus, nee, super tof. Ik ben heel blij dat jij jouw verhaal wou delen met ons. Dus, dank je wel.

Annelien: Dankjewel.

Toch liever beluisteren dan lezen? Dan kan natuurlijk! Beluister deze podcast aflevering op Spotify.

Case Study | Online Product Academy

Bron Online Product Academy https://onlineproductacademy.com/case-study-het-verhaal-van-ilse Ilse Schops van Hands-on Hero maakte het waar en leeft haar droom. Of toch bijna. Want terwijl haar balans tussen

Lees verder »