
Waarom steeds meer moeders Virtual Assistant worden (en hoe jij ook kan starten)
Werken van thuis uit én je gezin op de eerste plaats? Het kan. In een wereld die steeds sneller draait, verlangen veel moeders naar rust,
‘Je wilt starten of groeien als VA? Dan zit het in je om te willen helpen. Je bent goed in organiseren, je klanten ondersteunen en hen het gevoel geven dat ze op jou kunnen rekenen. Maar… betekent dat ook dat je altijd ‘ja’ moet zeggen? Nope!
Sterker nog, te vaak ‘ja’ zeggen is de snelste manier om overwerkt, onderbetaald en gefrustreerd te raken. Tijd dus om de kunst van ‘nee’ zeggen te leren. En nee (see what I did there?), dat maakt je geen moeilijke of onvriendelijke VA. Het maakt je juist sterker en succesvoller!
Maar hoe doe je dat op een professionele manier? Say less! Ik heb het er regelmatig over in mijn podcast. Maar ik geef je hier alvast de korte samenvatting waarom ook jouw klanten er uiteindelijk beter van worden.
Je kent het wel: een klant vraagt of je “even snel” een extra taak kunt oppakken, zonder dat daar budget voor is. Of iemand stuurt je op vrijdagavond een berichtje met de vraag of iets maandag af kan zijn.
En wat doe jij? Je twijfelt. Want:
Fast forward: Je zit op zondagavond gestrest achter je laptop, terwijl je innerlijke stem schreeuwt: “Waarom heb ik hier in hemelsnaam JA op gezegd?!”
Te veel ja’s leiden tot:
En het ergste? Je hebt geen tijd meer voor de opdrachten die je écht leuk vindt en waar je wél goed voor betaald wordt. (Ja, dat mag je zo zeggen.)
Hoog tijd om dat patroon te doorbreken!
Goed nieuws: ‘nee’ zeggen kan op een vriendelijke, professionele en strategische manier. Hier zijn enkele concrete tips:
Voorbeeld:
“Mijn standaard werktijden zijn dinsdag tot donderdag van 9 tot 16 uur. Buiten deze uren ben ik niet beschikbaar, tenzij anders afgesproken in een spoedregeling.”
Voorbeeld:
Klant: “Kan je dit last-minute nog snel even doen?”
Jij: “Ik kan dit niet op korte termijn oppakken, maar als je wilt kan ik het voor volgende week inplannen. Laat maar weten!”
Werk jij nog steeds gratis overuren omdat je zo behulpzaam bent? Tijd om daar verandering in te brengen. Geef duidelijk aan dat extra werk ook extra kost.
Voorbeeld:
“Dat kan zeker! Voor spoedopdrachten buiten de standaard werktijden reken ik een toeslag van 30%. Laat je me weten of je hiermee akkoord gaat?”
Meestal hebben klanten dan ineens heel wat minder haast.
Sommige aanvragen passen simpelweg niet bij jou, en dat is oké! Een slechte match kost je alleen maar energie en motivatie.
Voorbeeld:
“Dit project ligt niet binnen mijn expertise, maar ik ken iemand die hier perfect in is! Zal ik je in contact brengen?”
Je hoeft geen people pleaser te zijn om een succesvolle VA te worden. Sterker nog, de meest succesvolle ondernemers weten precies waar hun grenzen liggen, en communiceren die helder.
Mijn challenge voor jou: Spreek deze week minstens één keer ‘nee’ uit naar een ander. En zeg minstens één keer ‘ja’ tegen jezelf. Zoals op de vraag: “Schrijf ik me in voor de VA Jumpstarters?” 😉
Werken van thuis uit én je gezin op de eerste plaats? Het kan. In een wereld die steeds sneller draait, verlangen veel moeders naar rust,
Hoe één stukje feedback je VA-business kan laten groeien als een sneeuwbal Groeien door feedback? Oké, hear me out: Je hebt net een project afgerond
… en waarom dat je sterker maakt! ‘Je wilt starten of groeien als VA? Dan zit het in je om te willen helpen. Je bent
Wat gooi je overboord in 2025? Ah, nog een maandje en de lente is weer daar… Het seizoen van bloeiende bloemen, langere dagen en frisse
Ik zat thuis met een ziek kind, een man op krukken en een nek die weigerde mee te werken. Niet bepaald mijn meest productieve dag.
Als virtual assistant weet je dat jouw expertise vaak achter de schermen schittert. LinkedIn aanbevelingen zijn dan ook dé manier om jouw skills en resultaten