
Waarom steeds meer moeders Virtual Assistant worden (en hoe jij ook kan starten)
Werken van thuis uit én je gezin op de eerste plaats? Het kan. In een wereld die steeds sneller draait, verlangen veel moeders naar rust,
Je eerste uurtarief bepalen als Virtual Assistant kan aanvoelen als het schrijven van een open sollicitatiebrief aan jezelf: Wat ben ik waard? Vraag ik niet te veel? Of erger nog… vraag ik te weinig? (Want wie werkt er nu graag onder de prijs van een cappuccino per uur?)
Het goede nieuws: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Met een slim stappenplan kom je tot een tarief dat eerlijk, professioneel én aantrekkelijk is voor klanten. Laten we samen dat perfecte uurtarief uitvogelen, zodat jij vol vertrouwen je tarieven kunt communiceren, zonder dat knagende stemmetje in je achterhoofd.
Laten we met de basis beginnen. Hoeveel moet je minimaal verdienen om comfortabel te leven en je rekeningen te betalen? Denk aan:
Tel dit alles bij elkaar op, deel het door het aantal uren dat je per maand wilt werken, en voilà: je absolute minimumtarief. Maar wacht, we zijn er nog niet.
Je denkt misschien: “Ik werk 40 uur per week, dus dat betekent 160 uur per maand.” Fout! Je moet ook rekening houden met:
Een realistische inschatting? Voor veel VA’s ligt het aantal factureerbare uren rond de 20 à 25 uur per week. Houd hier rekening mee bij het berekenen van je tarief.
Nu het financiële plaatje duidelijk is, wordt het tijd om je waarde onder de loep te nemen (wow, diep he?!). Wat breng jij mee dat klanten nergens anders kunnen vinden? Denk aan:
Tip: Schrijf eens drie redenen op waarom klanten jou zouden kiezen. Deze “wow-factoren” rechtvaardigen een hoger tarief (en ja, het is ook een fijne en welverdiende ego-boost.)
Niemand wil de duurste of goedkoopste in de markt zijn. Doe daarom wat onderzoek:
Belangrijk: Vergelijk jezelf niet met beginners als je al ervaring hebt. Jij speelt in een andere league, en dat mag je tarief ook weerspiegelen.
Nu je een idee hebt van jouw waarde en marktprijzen, is het tijd om je tarief aantrekkelijk te maken zonder jezelf tekort te doen. Enkele tips:
Je uurtarief is geen tattoo; het mag (en moet) meegroeien met jouw ervaring en de vraag in de markt. Start met een tarief dat goed voelt, en evalueer na een paar maanden. Krijg je gemakkelijk klanten? Dan is het tijd om iets omhoog te gaan. Twijfelen potentiële klanten nog? Bekijk of je je waarde beter kunt communiceren.
Je uurtarief bepalen is een evenwichtsoefening tussen zelfrespect, marktwaarde en klantvriendelijkheid. Met dit stappenplan leg je een stevige basis voor een tarief waar je trots op kunt zijn. Want jij bent niet zomaar een VA, jij bent een investering in het succes van je klant (Bam, nog een spreuk voor op je koelkast!).
Dus adem diep in, bepaal jouw tarief, en zeg met vertrouwen: “Dit ben ik waard!”
Lukt dat nog niet helemaal op jezelf? Omring je dan met de juiste mensen, zoals bij de VA Jumpstarters. Eerder een boost nodig als bestaande VA? Sluit je dan aan bij de VA Boosters Club. Klik hier! Go check it out!
Werken van thuis uit én je gezin op de eerste plaats? Het kan. In een wereld die steeds sneller draait, verlangen veel moeders naar rust,
Hoe één stukje feedback je VA-business kan laten groeien als een sneeuwbal Groeien door feedback? Oké, hear me out: Je hebt net een project afgerond
… en waarom dat je sterker maakt! ‘Je wilt starten of groeien als VA? Dan zit het in je om te willen helpen. Je bent
Wat gooi je overboord in 2025? Ah, nog een maandje en de lente is weer daar… Het seizoen van bloeiende bloemen, langere dagen en frisse
Ik zat thuis met een ziek kind, een man op krukken en een nek die weigerde mee te werken. Niet bepaald mijn meest productieve dag.
Als virtual assistant weet je dat jouw expertise vaak achter de schermen schittert. LinkedIn aanbevelingen zijn dan ook dé manier om jouw skills en resultaten